![](/sites/oostergouw/files/styles/hero_1280_x_424_/public/2023-03/evean-spelletjes.jpg?h=10d202d3&itok=X7CQuSEC)
![](/sites/oostergouw/files/styles/hero_1280_x_424_/public/2023-03/evean-spelletjes.jpg?h=10d202d3&itok=X7CQuSEC)
Vooraf signaleren kan crisis bij bewoners met Korsakov voorkomen
Antoinette Eenkhoorn is verzorgende IG (intensieve zorg) op de gespecialiseerde Oostergouw-afdeling voor mensen met het syndroom van Korsakov. “Net als alle andere verzorgenden in het verpleeghuis begeleid ik bewoners bij hun dagelijkse handelingen zoals wassen, aankleden en eten en drinken. Omdat mensen met het Korsakovsyndroom de meeste dingen nog zelfstandig kunnen, ben ik er vooral om erop toe te zien dat alle dagelijkse dingen ook daadwerkelijk gebeuren.”
Geen betutteling in Oostergouw “Werken op de Korsakovafdeling is vooral verplegen met je handen op je rug. Het gaat vooral om de interactie met bewoners. Als persoonlijk begeleider voer ik bijvoorbeeld wekelijks gesprekken met hen. Wat gaat er goed? Wat zouden ze anders willen? Structuur en duidelijke spelregels zijn weliswaar belangrijk voor stabiliteit in de groep, maar we hebben juist ook veel oog voor de eigenregie van mensen met Korsakov. We zijn niet van de betutteling, wel van de kwaliteit van leven en van respect voor eigenwaarde.” “Bewoners beslissen hier dan ook mee. Wat willen ze eten? Wat vinden ze leuk om te doen? Twee keer per maand houden we hier in huis bijvoorbeeld een filmavond, waarbij ze zelf een film kiezen. Eens per maand gaan we eropuit waarbij ze zelf de bestemming bepalen. Soms is dat een rondje door de Jordaan in Amsterdam, soms een dagje Efteling en dan weer gaan we naar de bioscoop. Als zorgmedewerkers luisteren we graag naar wat bewoners wensen. Onze gedachte daarbij: ondanks dat mensen hier noodgedwongen zitten, willen we ze toch graag een fijne dag bezorgen.”
Eerder signaleren van crisissituatie Antoinette werkte eerder al in de acute psychiatrie. Daarom weet ze goed hoe ze met mensen in een crisissituatie moet omgaan. Die kennis deelt ze graag met haar collega-verzorgenden binnen de Korsakovafdeling van verpleeghuis Oostergouw.
“Als verzorgende IG heb ik als extra taak om de kwaliteit van onze zorg nog een stapje verder te brengen. Zo verzorg ik nu lessen over het crisissignaleringsplan: wanneer het niet goed gaat met Korsakovcliënten, kunnen ze buiten zinnen raken. Door het gedrag van hen vooraf goed in de gaten te houden, kun je dat mogelijk voorkomen. Het feit dat iemand bijvoorbeeld rondjes gaat lopen, kan een voorteken zijn. Dat soort signalen delen we als verzorgenden met elkaar. Zo blijven we van elkaar leren en bevorderen we de kwaliteit van leven voor bewoners met het syndroom van Korsakov.”
Een prettige dagbesteding Binnen de Korsakovafdeling van verpleeghuis Oostergouw leven bewoners achter veilige deuren. “Toch proberen we hen ook aan de samenleving te laten deelnemen. Zo helpen we hier in de buurt met afvalprikken en flyeren we voor buurtactiviteiten. Ook heeft de Korsakovafdeling een eigen tuin met moestuin, waarin onze bewoners regelmatig aan de slag gaan. Met de geoogste groente bereiden we dan samen een maaltijd.”
Bewoners die wat zelfstandiger zijn, gaan overdag naar de dagbesteding. “Sommige bewoners werken in een fietswerkplaats, andere in de groenvoorziening, en weer andere doen inpakwerkzaamheden.” Naar beschermd wonen
“Doordat we bewoners steeds beter begrijpen en steeds beter kunnen begeleiden, is het soms ook mogelijk om iemand over te plaatsen naar een zorgorganisatie waar ze beschermd wonen bieden. Ze hebben dan nog wel de nodige dagelijkse begeleiding, maar ervaren veel meer vrijheid. Op die dagen wanneer je zo’n overstap samen met de bewoner en met je collega’s hebt weten te bereiken, dan ga ik heel tevreden naar huis.”